29 april 2012

Andrahand

 Den här bloggen är ju tänkt att handla om att vara snäll mot miljön och djuren.. och jag har rätt länge förbjudit migsjälv att handla nyproducerade kläder. Gjorde det som ett nyårslöfte för ett par år sen, och eftersom det var så enkelt och roligt -OCH billigt - så har jag fortsatt med det.. (ok med NÅGRA få undantag på tre år..) Vet ni att tillverkningen av kläder är den industri som släpper ut absolut mest miljögifter! Bara i Sverige handlar vi kläder för 80 miljarder per år! Det är ca 20 kg/person/år! Och vi slänger 8 kg/person i soporna. Det är faktiskt rätt obehagligt  mycket! Och lyssna på det här: för att tillverka tre nya plagg går det åt ca 8000 liter vatten och 2,7 kg kemikalier! Dessutom utarmas åkrarna och klädpriserna dumpas pga den hårda konkurrensen och detta hotar såklart även människorna som arbetar under rätt dåliga förhållanden! (Källa Naturskyddsföreningen).

Dock finns det ett projekt som SIDA håller på med; och det är att försöka rena allt vatten efter textiltillverkning! Än så länge bara i labbet.. men snart kanske det blir verklighet! (Läs mer här: http://www.sida.se/Svenska/Nyhetsarkiv/2011/September-2011/Nytt-recept-trollar-bort-kladindustrins-farligaste-kemikalier-/).. Men medan vi väntar på det så vill jag slå ett slag för återanvändandet av kläder! Mitt bästa tips är Tradera -där kan du hitta nästan vad som helst - söker du på "Prickig kjol" får du just nu 51 träffar på olika plagg ute till försäljning! Men såklart finns det ju massor av second-hand-affärer därute. De bästa är Judiths Second Hand på Hornsgatan (dyra plagg) och Stadsmissionen  på Skånegatan (moderiktiga fynd). Kom gärna med fler tips!

Du kan även gå in och handla kläder och annat av mig på Tradera! Jag har massor av auktioner ute där jag säljer 40-50 och 60-tals prylar, men även nya saker.. http://www.tradera.com/finding.mvc/itemlisting?ftgnr=291827.



Second-handfynd
några saker jag säljer just nu på Tradera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar